FIGHT BACK

En app skapad för barn och unga

FIGHT BACK är en app som vänder sig till barn & unga skapad av dem med syftet att göra dem hörda samt få ökad kunskap kring nätmobbning och kränkningar genom en digital kanal. Appen är helt kostnadsfri och kommer gå att ladda ner via AppStore eller GooglePlay.

VARFÖR EN APP?

Syftet med appen är att skapa en modern kanal för utsatta barn & unga att enkelt komma i kontakt med en organisation för stöd, att chatta, söka information om mobbning eller se på utbildningsfilmer med tips & råd på vad du kan göra om du blir utsatt på nätet eller i skolan. Man kommer även att kunna kontakta andra organisationer som erbjuder samtalsstöd direkt via appen .


Appen riktar sig också mot skolorna som ett komplement till deras eget värdegrundsarbete och kampen mot mobbning. Med hjälp av en extern stödkanal som Fight Back hoppas vi få möjligheten att hjälpa skolorna i deras arbete mot mobbning.


Nedan kan du läsa mer om några av appens funktioner.

UTBILDNING

I appen kommer det att finnas utbildningsfilmer med syftet att både öka kunskapen hos barn och unga, men också för att hjälpa utsatta. Vad kan du göra rent praktiskt om du är utsatt för nätmobbning? Vad ska skolan göra? Vad ska jag själv tänka på och hur skall jag agera? Frågorna är många och det är just det dessa filmer skall besvara.

CHATTA

Den som drabbas av mobbning kan enkelt chatta direkt med oss via appen. Våra volontärer har många olika sorters bakgrund och är i alla åldrar, dock minst 25 år. Alla som vill bli volontärer blir noggrant intervjuade, får en gedigen utbildning, och måste uppvisa ett utdrag ur polisens belastningsregister.

RAPPORTER

Via Fight Back kommer exempelvis användaren att kunna rapportera incidenter som händer på den skolan användaren går i såsom fysisk mobbning, verbal mobbning, psykisk mobbning samt nätmobbning. Den drabbade kan också välja att prata direkt med en oss om vad som hänt för stöd och råd kring incidenten.

FRÅGOR

VARFÖR EN APP?

Andelen unga som använder internet mer än tre timmar om dagen har mer än fördubblats på ett drygt decennium ( nästa fyrdubblats bland 9-12 åringar ) och på bara sex år har högkonsumenterna av mobil tolvfaldigats bland de yngre. Nedbrutet på årskullar och kön kan andelen högkonsumenter bli ännu större, t.ex. använder 76% av 15-åriga flickor mobiltelefonen mer än 3 timmar/dag och 79% av 18-åriga pojkar använder internet mer än 3 timmar/dag.

Med den smarta mobilen och den mobila internetåtkomstens genombrott har villkoren och användandet förändrats i grunden. Idag har man inte bara en telefon i fickan. Nu bär man med sig en dator, en tv, en radio, en spelkonsol och stora delar av världens samlade musik och stora delar av all information som någonsin producerats.

Det är också just av denna anledning som stort fokus hos oss ligger på att skapa verktyg som kan användas i den plattform där barn och unga spenderar mest tid, samt att tillgängligheten och stödet för utsatta kommer närmare den drabbade.

Vill du veta mer om Fight Back kan du kontakta oss via mail här så svarar vi mer än gärna på dina frågor.

HUR FUNGERAR APPEN?

Appen är enkel att använda:

 1. Registrera dig med namn, ålder, kön och skola. Du har även möjlighet att registrera en mailadress till en person du litar på och du vill ska få veta direkt när det händer något.
 2. Efter registrering förvaras och skyddas dina registrerade uppgifter enligt personuppgiftslagen, PUL GDPR
 3. KLART! Du kan nu som användare t.ex. skicka rapporter till oss om du blivit utsatt för mobbning i skolan, titta på filmer med råd och tips om hur du skall agera om du blivit utsatt för kränkningar eller chatta direkt med en stödperson på Make a Change om vad som hänt dig.

VAD HÄNDER MED RAPPORTERNA?

Samtliga rapporter som skickas in granskas av Make a Change och sammanställs. Detta material kommer därefter att skickas till berörd skola och ansvarig kommun för upplysa om den problematik som pågår. Enligt skollagen skall alla inkommande klagomål utredas oavsett hur de rapporteras.

STATISTIK

I appen sparas också statistik såsom i vilka åldersgrupper, vilka kommuner eller vart i skolan mobbningen är vanligast t.ex. i korridoren, i omklädningsrummet eller på nätet. Denna statistik kommer Make a Change varje år sedan använda för att sammanställa en nationell rapport.

VEM KAN LADDA NER APPEN?

Alla barn och unga med tillgång till en mobil, tablet eller dator kommer att kunna ladda ner appen helt utan kostnad.

HUR FÅR JAG TAG I APPEN?

När appen lanseras kommer den gå att ladda ner via AppStore och GooglePlay, självklart helt kostnadsfritt. Appen kommer att lanseras under 2019.

SPONSRA OSS

Som företag, kommun, skola eller förening finns det olika sätt att stödja arbetet kring Fight Back. Du kan till exempel bjuda in oss till ett informationsmöte för ditt företag eller din skola där vi får möjlighet att berätta mer om appen, eller så kan du bidra ekonomiskt med valfritt belopp för utvecklingen.

Om du som företag vill ha ett djupare samarbete, kan du också bli huvudsponsor eller funktionssponsor där du till exempel, kan sponsra de olika pedagogiska videos som kommer att presenteras i appen (… i samarbete med) eller så kan du bli huvud sponsor och direkt kommunicera ditt företag i samband med appen som helhet. Då kommer du att meddelas om allt kommunikationsmaterial relaterat till appen, både digitalt och tryckt.
  Contact / Location

  Kontakt info

  Ideella föreningen Make a Change
  Odengatan 21
  114 24 Stockholm, Sweden

  010-175 76 76 (m-f 10-17)
  kontakt@makeachange.se
  Orgnr: 802497-2450
  Bankgiro: 326-4512
  Swish: 123 08 33 780

  Kontakta oss

   Events / Calendar

   Events

   Vi erbjuder workshops, föreläsningar och event. Håll utkik efter våra kommande event.
   [trx_sc_events type="detailed" past="" cat="139" orderby="post_date" slider="" title_style="default" title_tag="h4" scheme="scheme_2" columns="1" count="6"]