Nätmobbning

Den snabba utvecklingen inom sociala medier har både positiva och negativa effekter på samhället. Under våra föreläsningar går vi igenom några av de populäraste sociala plattformarna såsom ex. Facebook, Instagram, Ask.fm, Kik samt Periscope. Syftet med utbildningen som är i sex steg är att få en djupare inblick i alla funktioner samt hur man enklare kan hantera de problem och risker som är kopplade till dessa ex. nätmobbning, kränkningar och andra typer av övergrepp på nätet.

 

Några av de frågor vi berör i våra föreläsningar är följande:

– Hur fungerar respektive plattform?
– Hur anmäler man kränkningar och olagliga handlingar på nätet?
– Hur kan vi utveckla språket på nätet?
– Risker och möjligheter med sociala medier?
– Vet du vad 420 ofta betyder på nätet?
– Vad är en orre?
– Hur fort går utvecklingen och vad bör vi tänka på?
– Vad kan vi som ansvariga göra för att förbättra hanteringen av sociala medier?
– Vad säger egentligen juridiken?

Under föreläsningarna tar vi också upp ett antal diskussionsfrågor som vi anser är viktiga att diskutera för att man skall ha en tydlig arbetsstruktur i skolor när det kommer till nätmobbning.

SYFTE

Föreläsningarnas syfte är att förstärka kommunikationen, förståelsen och samarbetet mellan elever, lärare och föräldrar genom aktiva möten. Efter varje föreläsning kommer både elever och personal få genomgå en diplomering med syftet att säkerställa så att alla deltagare tagit åt sig och förstått varje moment av föreläsningen.

MÅLGRUPP

Föreläsningen vänder sig till dig som är elev, lärare, rektor, skolkurator, skolsköterska, social eller fritidspedagog eller förälder. Exemplen som finns med i föreläsningarna kommer både från grundskola, gymnasium samt från verkliga händelser. Skall föreläsningen utföras på en skola är det effektivast om samtliga personer på samma skola går kursen, på så sätt skapas en samsyn som gynnar arbetet.

 

FÖRELÄSNING FÖR ELEVER

” DET SPÅRAR LÄTT UR ”

Vägarna att trakassera och mobba andra är väldigt många i och med den moderna tekniken. Internet, datorer och mobiltelefoner gör allt så lätt att göra när alla andra bara finns en knapptryckning bort, och på nätet kan det gå fel ganska fort trots att det inte var tänkt så från början.

Man skriver fel sak till fel person vid fel tidpunkt, drar ett skämt som inte går hem och sedan är konflikten igång och alla vet inte hur de ska agera om det gått snett vilket leder till onödiga bråk och strul med personer som man egentligen gillar eller ger en ovänner som man egentligen inte borde ha.

Under vår elevföreläsning åskådliggör vi vad som är nätmobbning och digitala kränkningar och vad som är ok och inte ok när man använder sig av sociala medier samt rent konkret går igenom lagar och regler. Är det ok att skapa en hatgrupp? Får man lägga ut en kränkande bild eller videoklipp på en annan person? Får man skriva vad som helst på bloggar och hänga ut andra? Är det ett skämt att tagga andra på elaka sätt eller att utsätta någon för en facerape? Var går gränsen mellan skämt och kränkning?

Detta och mycket mer talar vi om och belyser under föreläsningen, men vi går även igenom relevanta saker som grupptryck, attityd och respekt för andra människor. Under föreläsningen ger vi också eleverna verktyg, strategier och tips på hur de kan agera om de råkar ut för digitala kränkningar, vart de kan vända sig samt reflektion över sitt egna beteende i kontakten med andra.

Föreläsningen tar cirka 60-70 minuter och erbjuds för årskurserna i grupperna 3-4, 4-6, 7-9 eller gymnasiet med fokus mot de äldsta eleverna i gruppen.

Kostnad: 5 000 SEK exkl. moms inkl. resa och ev. boende.

För bokning eller om Ni vill ha mer information tveka inte att kontakta oss.

FÖRELÄSNING FÖR LÄRARE OCH FÖRÄLDRAR

” VAD KAN JAG GÖRA? ”

Hatgrupper på Facebook, konflikter på Instagram, bloggbråk, uthängning av varandra med pinsamma eller kränkande bilder, obehagligt material till nätmobbning och digitala kränkningar. Många föräldrar står handfallna och ställer sig frågande till hur man ska agera och samtala med sina barn om det uppstår problem, ofta sådana problem som man inte har någon kunskap om.

Under föreläsningen visar vi även upp hur nätmobbning och digitala kränkningar ser ut, vad barnen kan mötas av, samt ge mycket tips till samtalsämnen, råd hur man kan agera om mobbning och trakasserier uppstår, baskunskaper kring sociala funktioner och hur man får syn på kräkningar och verktyg för att motarbeta det och mycket annat.

Föreläsningen tar cirka 75-90 minuter, och vänder sig till lärare, föräldrar och andra vuxna som kommer i kontakt med barn och unga.

Kostnad: 5 000 SEK exkl. moms inkl. resa och ev. boende.

För bokning eller om Ni vill ha mer information tveka inte att kontakta oss.

MER INFORMATION

DET FINSTILTA
Alla priser är exklusive moms. Reseersättning och hotell vid eventuell övernattning tillkommer.

BETALNING
Utbildningen kan kan delbetalas enligt överenskommelse.

REGLER VID AVBOKNING
Vid avbokning senare än 30 dagar innan bokad utbildningsdag debiteras skolan för motsvarande 50 procent av utbildningskostnaden. Vid bokning av ett paket eller flera återkommande utbildningar gäller debitering av hela paketet. De 30 dagarna räknas fram till den första utbildningsdagen.

Vid bokning senare än 7 dagar före utbildningsdagen debiteras 100 procent av kostnaden. Vid avbokning tidigare än 30 dagar innan första inbokade utbildningsdagen sker avbokning utan kostnad.

STÖTTA OSS

Genom att stötta oss är du med och bidrar i det förebyggande arbetet mot mobbning.

Vi utbildar skolor, företag och idrottsföreningar över hela landet.

STÖTTA OSS

Föreläsningar